Utolsó kommentek

  • kacsa232: @Diktatúrázunk: a hazai ázsiai cégek híresek is arról, hogy szarba se nézik a munkavállalóikat. Be... (2014.07.01. 08:17) Árral szemben
  • kacsa232: @tisztapista: nem csak azért alkusznak meg, mert lakáshitelük van. Egyszerűen félnek az újtól és i... (2014.07.01. 08:12) Árral szemben
  • Diktatúrázunk: Már előttem is írták Fölösleges. Ez nem japán és nem korea. Itt szar se terem neked, ha széthaj... (2014.06.30. 21:08) Árral szemben
  • tisztapista: "Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrá... (2014.06.30. 20:51) Árral szemben
  • schneewittli: A saját becsületességem nem függ másokétól. Számomra ilyen egyszerű. :-) (2014.06.30. 19:59) Becsületbeli ügyek
  • Utolsó 20

Boldoguljunk!

Ha tudással, szakértelemmel, tisztességesen szeretnél sikereket elérni a munkahelyeden, itt a helyed! Mutatom az utat, hogy előléptetéskor Te lehess a főnököd első gondolata.

Képernyő előtt dolgozók óránkénti szünetéről (is)

2014.06.17. 22:27 | Boros Detti | Szólj hozzá!

Címkék: kollégák kikapcsolódás munkaidő pihenőidő irodai munkavégzés képernyő előtt töltött munka ebédidő letöltése

Ha monitor előtt töltöd a munkaidőd nagy részét, ne felejtsd el, hogy jogod van óránként 10 perces szünetet tartani.

 Ezt mindenképpen érdemes kihasználnod és betartanod, már csak a szemed megóvása érdekében is. (Arra kicsi az esély, hogy a munkahelyeden rendszeresen felhívják a figyelmedet a pihenőkre, ezt magadnak kell bekalkulálnod.) Ezzel kapcsolatban azonban fontos tudnod, hogy ez a szünet elsősorban azt jelenti, hogy nem képernyőt nézel, hanem más jellegű munkát végzel ebben az időszakban.

Ha a munkakörödbe nem tartozik egyéb tevékenység, akkor teheted meg hivatalosan, hogy erre az időre felfüggeszted a munkát. Viszont nem hiszem, hogy törvénytelenségre buzdítalak, ha azt írom, nyugodtan töltsd kikapcsolódással ezeket a perceket, utána sokkal jobban megy majd a munka.
Megteheted, hogy ilyenkor kicsit kinyújtod és felfrissíted magad, ihatsz egy teát/kávét/bármi finomat, ami megengedett, és arra is van lehetőséged, hogy szabadon beszélgess a szintén pihenőt tartó kollégákkal, építsd velük a kapcsolatot, stb.
Ha többen vagytok egy irodában, érdemes egyszerre időzíteni a pihenést, egyrészt így a leghatékonyabb, másrészt ha valaki bemegy hozzátok (például főnök), ne azt lássa, hogy éppen lazsálsz, míg a többiek dolgoznak. A főnökök nagyon értenek ahhoz, hogy mikor kell benyitni egy irodába, ne adj okot a félreértésekre!
Az is fontos viszont, hogy a munkaóra többi részét valóban hasznosan töltsd ki! Jó hír, hogy ha belefeledkezel a munkádba, akkor csak úgy repül az idő, azt veszed észre, hogy már megint pihenni "kell". Éppen ezért érdemes beállítani valami kis jelzőszerkezetet (vagy kollégát), hogy figyelmeztessen a pihenőkre.
A törvényi szabályozás értelmében ezek a kis szünetek nem vonhatók össze, azaz nem teheted meg, hogy például kétóránként 20, vagy háromóránként 30 percet pihensz.
Úgy tudom, hogy dohányzásra nem fordítható ez az idő, esetleg egészségügyi szükségletek elvégzésére, ez utóbbiakkal viszont nem vagy köteles megvárni a szünetet, ha a szükség úgy hozza; erre rugalmasan kell a munkáltatóknak lehetőséget biztosítaniuk.
Ha már a pihenőidőt szóba hoztam, megemlíteném azt a napi 20 perces pihenőidőt is (tkp. ebédszünet), ami egy teljes munkaidejű dolgozónak jár. Ezt egyszerre kell letölteni, és növekszik vele a munkaidő, fizetés nem jár érte. Ezt azért a többség nem szokta elfelejteni, sőt... Inkább arra hívom fel a figyelmet, hogy próbáld tartani a 20 percet, és semmiképp ne többszörözd meg, az nem túl jó pont abban az esetben, ha elismerést szeretnél a feletteseidtől. Pedig elvileg azért vagy itt. :)
Neked is van hasznos tipped a munkahelyi pihenéshez? Szólj hozzá bátran a témához!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr566412895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása