Utolsó kommentek

  • kacsa232: @Diktatúrázunk: a hazai ázsiai cégek híresek is arról, hogy szarba se nézik a munkavállalóikat. Be... (2014.07.01. 08:17) Árral szemben
  • kacsa232: @tisztapista: nem csak azért alkusznak meg, mert lakáshitelük van. Egyszerűen félnek az újtól és i... (2014.07.01. 08:12) Árral szemben
  • Diktatúrázunk: Már előttem is írták Fölösleges. Ez nem japán és nem korea. Itt szar se terem neked, ha széthaj... (2014.06.30. 21:08) Árral szemben
  • tisztapista: "Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrá... (2014.06.30. 20:51) Árral szemben
  • schneewittli: A saját becsületességem nem függ másokétól. Számomra ilyen egyszerű. :-) (2014.06.30. 19:59) Becsületbeli ügyek
  • Utolsó 20

Boldoguljunk!

Ha tudással, szakértelemmel, tisztességesen szeretnél sikereket elérni a munkahelyeden, itt a helyed! Mutatom az utat, hogy előléptetéskor Te lehess a főnököd első gondolata.

Becsületbeli ügyek

2014.06.25. 07:15 | Boros Detti | 13 komment

Címkék: tipp etika becsület sikertényező

A becsületesség fontosságára is felhívtam a figyelmet a sikerlistában, nem véletlenül. A dolgozók nagymértékű hitelvesztést szenvedhetnek, ha kiderül róluk valami susmus.

Lehet, hogy a bejegyzés kezdeti gondolataival nem leszek népszerű, de vállalom, mert jót akarok.
Szerintem a becsület ott kezdődik, hogy nem csaljuk el a munkaidőt, nem nyomtatunk/fénymásolunk magán célra (sokan gondolják, hogy a cég mindent elbír, és szemrebbenés nélkül nyomtatják rendszeresen a több száz oldalas könyveket, sőt még ismerősöknek is felkínálják - máséból könnyű jótékonykodni...), vagy például nem hordjuk haza az irodaszereket "a cégnek meg se kottyan" címszóval. De, megkottyan! És még sorolhatnám a példákat.
Annak, akinek ezek természetes dolgok, és azon a véleményen van, hogy nyílt titkok ezek, a vezetők úgy is számolnak vele, tehát szabad a pálya, vigyünk csak el mindent, ami mozdítható; van egy javaslatom:
Képzeld el a következő szituációt: Gyűjtesz valami nagy értékű, számodra fontos dologra, például új autóra. Havonta félreteszel rá, és már csak az utolsó részlet hiányzik, éppen izgatottan várod a fizetésedet, hogy amint megérkezik, felmarkolhasd az összegyűjtött pénzt, és szaladhass a kereskedésbe a kocsiért. Gondolatban már benne is ülsz, simogatod a gyönyörű kárpitot, hmmm... Annak rendje és módja szerint meg is csippan a telefonod, a sikeres munkabér-átutalást jelzi. Elégedett mosoly ül ki az arcodra, és csak megszokásból nézed meg a kapott egyenlegközlő SMS-t, úgy is tudod, mi áll benne. Rápillantasz, és akkor földbe gyökerezik a lábad... egy lehetetlenül kis összeget kaptál fizetés címén, a várt összeg töredékét, amiből nem hogy az autó nem lesz meg, de még a havi megélhetésed is veszélybe kerül. Leszakad rólad a víz, de aztán arra gondolsz, biztos valami félreértés, rákérdezel a HR-es kollégáknál. És ott ér az igazi sokk, közlik veled, hogy bár a szerződésed valóban nem erről az összegről szól, de gazdasági válság van, és nyílt titok, hogy nem megy jól a cégnek, 3 hónapig most jól megsarcolják mindenki bérét, köszönik, ha megérted. És akkor teljesen jogosan csattanhatsz fel, hogy MICSODAAAA? ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS NÉLKÜL, ÖNHATALMÚLAG NEM FIZETNEK KI RENDESEN??? EZ TÖRVÉNYELLENES, ABSZURD, KÉPTELENSÉG...
Igen, valóban az. És ugyanilyen abszurd az is, ha nem becsületesen tevékenykedsz a melóhelyen, csak éppen kicsiben. Nem tudhatod, hogy a vezetésnek milyen tervei vannak pl. a már emlegetett írószerrel, Te nem döntheted el önhatalmúlag a sorsát akkor sem, ha úgy tűnik, semmiség az a cégnek.
Ahogy Te elvárod a munkáltatódtól, hogy tiszteletben tartsa a szerződésben foglalt jogaidat, és rendben megkapd a munkád ellenértékét, úgy a cégvezetés is joggal várja el Tőled, hogy betartsd a szintén szerződés szerinti kötelezettségeidet, amiket lényegében úgy foglalhatunk össze, hogy a vállalat érdekeit szem előtt tartva végzed a munkád. Ez jó támpont lehet a tetteid megítélésénél, mielőtt tennél valami vitathatót, kérdezd meg magadtól: ez a cég érdekeit szolgálja? Ha korrekt vagy, veled is korrektül fognak bánni! ;)
man-162604_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr286412881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2014.06.25. 22:34:02

Kedves Detti,

sajnos ezt mondhatod a kedves magyar munkavállalónak, magasról tojni fognak rá. Addig, amíg - hülyén hangzik, de nem csinálnak az "ártatlan" irodistacégek is napi rendszerességgel MINDENKIRE kiterjedő kilépéskor motozást meg nem kérnek minden egyes céges telefon-előfizetésről részletes számlát és vasalnak be kőkeményen másodperc alapon minden privát hívást, addig úgyis - mivel kevés a lebukás esélye, meg ha nagyon elharapózik, akkor is maximum a cégek azzal "torolják" meg a lopásokat, vagy más erőforrások magáncélú használatát, hogy egyszerűen nem pótolják vagy megszüntetik az adott erőforrást, ezzel is csak azt érik el, hogy mindenki egymás sarkát taposva elsőként akar majd és minél többet lopni, mielőtt még elzárják az ingyencsapot, mer' aki gyorsabb, annak több jut...

Ez a munkahelyről lopkodás, meg céges autóval nyaralni menés, céges telefonról fél napon át ingatlanhirdetéseket hívogatás amúgy SPECIÁLISAN magyar dolog - még 25 évvel a Kádár-rendszer után is generációkon át belénk ivódott egyfajta pitiáner bosszú '56-ért, hogy nesze, a gonosz állam nem engedte hogy szabadok legyünk, ezért aztán ott károsítjuk meg/b*szunk ki vele, ahol tudunk.

A baj az, hogy ez az attitűd simán tovább él a versenyszférában is - a kedves dolgozó meg nem veszi észre, hogy igazából _saját magát_ lopja meg, és csodálkozik, hogy a cég nem fejleszti a bérét jogosan arra hivatkozva, hogy a fizuemelést a kedves dolgozó már rég hazavitte bögrében, késben-villában, teljes csomag A4es papírban meg emeltdíjas/külföldi privát hívásokban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.25. 23:03:46

Értelmes embereknek meg lehet engedni, hogy mértékkel magáncélra is használják a nyomtatót, 1-2 oldalt fénymásoljanak, céges mobilt használjanak, céges pénzből kávézzanak és ásványvizet igyanak. Ha normális a munkahelyi légkör, akkor senki se fog több száz oldalt fénymásolni, céges telefonnal autópályamatricát venni és Mauritiusról órákat roamingolni, kávéval és egy karton ásványvízzel a hóna alatt hazamenni. Ha mégis, akkor azzal sürgősen el kell beszélni és nem lesz több ilyen...

cenzuratroll bosszanto 2014.06.25. 23:06:15

Próbáld meg a másik oldalról is nézni.
Amíg a cégvezetéstől azt hallod, hogy fizetésemelésre már ötödik éve nincs pénz, a válság miatt választhatsz, hogy dolgozol kevesebbért hosszabb munkaidőben, és azt látod, hogy az osztalékból fussa a vezetőségnek évenként új autóra, Hawaii telelésre, Karib-tengeri nyaralásra, addig ne csodálkozz, ha a dolgozó kiegészíti a fizetést. Ha az egyik oldalon nincs becsület, a másik oldaltól se várd el.
Próbáld az érem mindkét oldalát látni, ne csak azt, ami neked kedves, főleg ne egy olyan országban, ahol súlyos milliók vannak mocskos tolvajok telefonjának DNS mintás keresésére, de ha a tiédet lopják el, akkor a rendőr körberöhög.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.25. 23:08:18

kiegészítve:

..., hogy dolgozol kevesebbért hosszabb munkaidőben vagy mehetsz ahová akarsz, és közben ...

Hajdú Peter 2014.06.25. 23:12:35

"egy lehetetlenül kis összeget kaptál fizetés címén, a várt összeg töredékét, amiből nem hogy az autó nem lesz meg, de még a havi megélhetésed is veszélybe kerül."

Problema pont az, hogy a dolgozok fizetese normalis esetben is olyan alacsony, hogy minden honapban veszelyben van a megelhetes.
Ezert az emberek leszarjak a munkahelyuket, nem becsulik semmibe, es ha van ra lehetoseguk elopnak ezt azt. Nem csak az anyagiak miatt, hanem egyfajta lelki elegtetel miatt.
Ez mind addig fog tartani, amig el nem jutunk egy olyan fizetesi szintre, hogy mar meglehet elni belole. Ha bejar az ember napi 8-9 oraba dolgozni, valahova akkor legalabb a megelhetese legyen meg oldva.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.26. 00:12:37

@cenzuratroll bosszanto:

Valójában, amíg folyamatosan és zsigerből megy a másikra való mutogatás a saját felelőtlenségünk, szemétségünk, sunyiságunk és lopkodásunk miatt, addig szépen, lassan teljesen szétrohad ez az ország. Mert a munkáltató azért szívatja a munkavállalót, hogy "ezeknek minek adjon többet", fordítva meg "ezeknek minek legyek tisztességes", de ugyanez megy BKV bérletvásárlás vagy adózás terén is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.26. 00:13:39

@Hajdú Peter:

Ja, mert ilyen destruktív magatartással nyilván ki lehet mászni az önsorsrontás csapdájából.:-/

Void Bunkoid 2014.06.26. 07:13:28

@Hajdú Peter: légy szíves, ne magyarázd itt a "megélhetési bűnözést". A becsületesség nem erről szól, hanem arról, hogy NEM lopunk. Semmilyen esetben sem. Akkor sem, ha keveset keresünk.

Párezer kilométerrel keletre rengeteg helyen egy nagyságrenddel kevesebbet keresnek a szegény dolgozók, mégsem lopnak a munkahelyükről.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.26. 08:17:31

@Mj:

Kevered. Az egyik oldal letesz valamit, különben a másik oldalnak nincs semmi.
Hogy értsd is:
Amíg sírógép vállalkozók X6-al járnak, addig felesleges a dolgozóra mutogatni, mert belőlük keresi meg. Majd ha 20 éves romokkal jár a főnök is, akkor lesz erkölcsi alapja a nyafogásra.
Ugye nem kezded visszaforgatni, hogy de a dolgozó nem csinál semmit és a többi mellébeszélés. Ha nem csinálna, akkor a főnöknek sem lenne miből villantani. Ez sajnos egyirányú,bármennyire is úgy próbáljátok beállítani, hogy mindkét oldal sáros. Amíg nincs normális fizetés, ez lesz, és amíg látszik, hogy pénz van, csak a dolgozónak nem jut, addig a dolgozó kiegészít. Ez van, oszt jónapot.

Színes Géza 2014.06.26. 12:25:42

"Ha korrekt vagy, veled is korrektül fognak bánni! ;)"

Vagy nem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.26. 14:58:05

@Void Bunkoid:

Igen, nem lopni elvi kérdés szerintem. Aki elkezd a lopására kifogásokat gyártani, az attól még azért lop, mert neki belefér lopni. (Ahogy a felsőoktatásban tanuló lányok is magyarázhatják, hogy a tandíjra kell a pénz, és azért kurválkodnak, csakhogy ez is elvi kérdés.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.26. 15:01:23

@cenzuratroll bosszanto:

Amíg ezt a hozzáállást normálisnak tartják tömegek, addig mindenki szétlopja az országot, ez van. Egyébként én 50-50%-os felelősségről beszéltem - tulajdonképpen ez egy 22-es csapdája -, amiből érdekes módon sikerült kikövetkeztetned, hogy nyilván mentegetem a munkáltatókat. Óriási logika, komolyan.

schneewittli 2014.06.30. 19:59:03

A saját becsületességem nem függ másokétól. Számomra ilyen egyszerű. :-)
süti beállítások módosítása