Utolsó kommentek

  • kacsa232: @Diktatúrázunk: a hazai ázsiai cégek híresek is arról, hogy szarba se nézik a munkavállalóikat. Be... (2014.07.01. 08:17) Árral szemben
  • kacsa232: @tisztapista: nem csak azért alkusznak meg, mert lakáshitelük van. Egyszerűen félnek az újtól és i... (2014.07.01. 08:12) Árral szemben
  • Diktatúrázunk: Már előttem is írták Fölösleges. Ez nem japán és nem korea. Itt szar se terem neked, ha széthaj... (2014.06.30. 21:08) Árral szemben
  • tisztapista: "Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrá... (2014.06.30. 20:51) Árral szemben
  • schneewittli: A saját becsületességem nem függ másokétól. Számomra ilyen egyszerű. :-) (2014.06.30. 19:59) Becsületbeli ügyek
  • Utolsó 20

Boldoguljunk!

Ha tudással, szakértelemmel, tisztességesen szeretnél sikereket elérni a munkahelyeden, itt a helyed! Mutatom az utat, hogy előléptetéskor Te lehess a főnököd első gondolata.

Válaszreakció. Avagy tisztelettel, kérem!

2014.06.27. 23:30 | Boros Detti | 18 komment

Címkék: korrupció vállalkozó cégvezető cégtulajdonos

Mára eredetileg azt tűztem ki célul, hogy kitartásról és szorgalomról írok, de a meglepően nagy népszerűségnek örvendő "becsületes bejegyzés" eredményeképp félretettem a témát jövő hétig.
Sok visszajelzést kaptam ahhoz a bizonyos íráshoz, amit ezúton is köszönök minden érintettnek, nagyon nagyra becsülöm ezeket akkor is, ha a küldőjük tőlem eltérő véleményt képvisel.
Többen is említették a cégvezetők/vállalkozók felelősségét, dolgozók kizsákmányolását, magasabb "hatalmi" szinteken tapasztalt korrupciót. Most ezzel kapcsolatban szeretném megosztani az álláspontomat - a teljesség igénye nélkül, mert egyes kommentek szerint az érem másik oldalát is néznem kellene. Hát akkor nosza!

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy itt a blogon tudatosan megkülönböztetem a "szimpla" főnököket (vállalatvezetőket) a cégtulajdonosoktól. Mert nem mindegy, hogy valaki a saját vagyonáért felel, vagy megbízott vezetőként máséval gazdálkodik. Ami viszont mindkét esetben jelen van: a felelősség. Akárhogy nézzük, minél magasabb pozícióban van valaki, annál nagyobb a felelőssége, és erről mi, a piramis alján modellező munkavállalók hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A nagyobb felelősséggel járó döntéshozatalért értelemszerűen magasabb bér is jár, ezzel nekem semmi problémám. Főleg tulajdonosok esetében... Annyi pénzt vehetnek ki a cégükből, amennyit jónak látnak, szívük joga. És olyan autóval közlekednek (státuszszimbólum!), amilyennel kedvük tartja. Nem zavar. Sőt, engem őszintén szólva kiábrándít, ha egy vezető/igazgató/cégtulajdonos valami szakadt járgányon döcög. Mert elvárom, hogy mutasson példát. Több értelme van, ha ők mutatnak jó példát és húznak fel bennünket, mintha mi akarjuk lerántani őket a mi szintünkre. Jobban járunk az előbbivel. Vagy nem?

A fenti megkülönböztetés mentén haladva írnék először a cégtulajdonos értelemben vett főnökről. Egy cégtulajdonosról mindenképpen elmondható, hogy létrehozott/fenntart egy (vagy több) céget. Volt egy ötlete, bátorsága, megvalósította, sikerrel járt. Ezzel azon túl, hogy magát eltartja, munkahelyeket teremt(ett). És ez mindenképpen becsülendő, az ilyen emberek szerintem mindenképpen tiszteletet érdemelnek függetlenül attól, hogy milyen a jellemük, milyen nézeteket vallanak, stb. Munkahelyteremtésre a társadalom jelentős hányada nem képes, ezt be kell látnunk. Az sem utolsó szempont, hogy milyen hatással vannak ezek a derék tulajdonosok a GDP-re és más nemzetgazdasági mutatókra. Na ugye.

ID-100109098.jpg

A másik kategóriánk a megbízott vezető. Ennek szintjeit (középvezetők, felső vezetők...) most az egyszerűség kedvéért nem választom szét. Mivel ők nem a saját tulajdonukért felelnek, így az én képzeletbeli dobogómon alacsonyabb szinten állnak, de a felelősségük nekik is vitathatatlan. Az ő esetükben sokszor találkozunk a sajnos gyönyörűen virágzó mutyival, az átlagtól több olyan vezetőt sejtek, aki nem az érdemei alapján került pozícióba, nem is feltétlenül tisztelek minden vezetőt. De a saját mindenkori feletteseimet elvből tisztelem, és erre buzdítok is mindenkit. A munkahelyi hierarchiát azért nem illik semmibe venni, úgy gondolom. Ha a főnökeinket nem tudjuk elfogadni, tegyünk meg mindent (legálisan!) egy új állás érdekében, ne szenvedjünk fölöslegesen, ha nem muszáj, nem tesz jót az egészségnek. Vagy tanuljuk meg elfogadni őket, ez is egy megoldás.

Fentiek tükrében egyáltalán nem értek egyet azzal, ha valaki a vezetőkre mutogat, őket teszi felelőssé az alacsony munkabérekért, a nehéz anyagi körülményekért. Ők munkaadók, nem pedig szeretetszolgálat. Érdekükben áll a számukra legkedvezőbb feltételek mellett alkalmazni a munkavállalókat, hasonló helyzetben biztos Te sem fizetnéd túl a beosztottaidat a jelenlegi körülmények között, ahol a nagy munkanélküliség miatt hatalmas verseny van a betöltendő állásokra, és mindig lesz, aki kisebb bérért is elvállalja. (Azt se felejtsük el, hogy a munkáltatói adóknak és járulékoknak "köszönhetően" a bruttó 30 ezer Forintos béremelésed pl. a vállalatnak nagyon nem 30 ezerbe kerül...)

Ha megfogadsz egy tanácsot: másra mutogatás helyett azt nézd meg, hogy TE mit tudsz tenni egy problémás helyzetben (jelen esetben pl. silány körülmények, alacsony munkabér). Azért írom ezt a blogot, hogy felismerd, milyen sok lehetőséged van a változásra. Azt nem ígérem, hogy könnyű az út, és hogy nem kell árral szemben menned, de MEG LEHET CSINÁLNI.

(Kommenteket szívesen látok, a legutóbbiak is sok jövőbeni bejegyzéshez adtak ötletet, szóval ha egy-egy idevágó témáról szívesen olvasnád a véleményem, oszd meg bátran!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr176434859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.06.28. 09:39:21

Nagyon sokat fizettek ezért az imádjuk a főnököket, mert ők az istenek c. nyalintásért?

"A nagyobb felelősséggel járó döntéshozatalért értelemszerűen magasabb bér is jár, ezzel nekem semmi problémám."

Pedig pont ez a probléma. Az egyik oldalnál elfogadod az alacsony fizetést, mert nem jár neki, a másiknál meg előírás? Lófaszt.

"De a saját mindenkori feletteseimet elvből tisztelem, és erre buzdítok is mindenkit. "
Tiszteld. A te szintedtől el is várják, mint látható meg is teszed. Ennyit érsz, ezért tartanak, ezért kapod a júdáspénzt. Ha nem gond, én azt tisztelem, aki megérdemli, a pozíciót meg azzal a büdös gyökérrel együtt szarom le, aki ha megérdemli, és volt rá példa, hogy megérdemelte, akkor pontosan azt kapja amit érdemel. Ja, hogy ez nem tetszik neki, meg a hozzád hasonló hűséges "felfelé nyalunk, lefelé taposunk" féle csicskáknak, az a legkevésbé sem tud érdekelni.

Boros Detti 2014.06.28. 09:54:02

@cenzuratroll bosszanto:
TISZTELT Hozzászóló! Úgy látom, a Te olvasatodban egészen új értelmet nyert az írásom.
Nem szokásom "nyalni és taposni", nem szokásom "imádni" senkit, a tisztelet egészen más kategória, és az valóban kijár mindenkinek alanyi jogon. Neked is. Így a Te véleményedet is tiszteletben tartom, akkor is, ha sértegetsz. Remélem, hogy most, miután kiadtad magadból ezeket a "gyöngyöket", jobban érzed magad. És akkor megérte.
Kívánom, hogy ne ez alapján ítéljen meg téged, aki látja majd a hozzászólásod, ennél biztosan többet érsz!

Szép napot! :)
Detti

Pan Modry 2014.06.28. 09:54:44

Nos, ha valaki akkor en nem vagyok, multi vagy kapitalizmus ellenes, DE!!!:

Az olyan cegvezetok/tulajdonosok, akik nem tartjak be a szabalyokat azokat semmi tiszteletet nem erdemelnek (ertem ezalatt a jarulekok nem fizeteset, megfelelo munkakorulmenyek nem biztositasat, munkavedelmi eloirasok ignoralasat, ugyfelek atvereset), nos az ilyen vezetoket maxcimum annyira erdemes tisztelni, mint mondjuk egy drogmaffia vezetojet, vagy aki noket vasarol hogy utana stricheltesse oket)

Masreszt a sajat fonok tisztelete, az is olyan dolog, hogyha elvallalok egy allast, akkor leszerzodok egy feladatkorre (munkakori leiras) bizonyos feltetelekkel, amiert kompenzaciot kapok. Tiszteletlennek persze nem szabad lenni, de mivel a legtobb ember nem kap pluszpent a feltetlen tiszteletadasert sem, ezert ez nem szukseges. Persze sok fonokomet tiszteltem mar, ezek mogott legalis uzleti sikerek altak, mikozben az uzleti fair playt betartottuk es torvenyt sem szegtunk, nos ez mar erdemel tiszteletet, ha ez nincsen meg, akkor viszont nem.....

Mert a te gondolatmeneted alapjan peldaul tisztelni kellene a mindenkori magyar miniszterelnokot es a kozt. elnokot is feltetel nelkul, elvegre ok is menedzserek, igaz nem a vallalati szferaban, de ha jol emlekszem, eddig nem sokuk tudott az eredmenyei altal olyasmit felmutatni ami miatt tisztelni kellene oket.

Boros Detti 2014.06.28. 10:13:31

@Pan Modry:
Valóban, értem, mire gondolsz, és egyetértek. Hogy ne keveredjek ellentmondásba: írásomban nem feltétel nélküli tiszteletet szerettem volna sugallni, magát az embert természetesen tisztelem, de nem vagyok köteles egyetérteni a tetteivel.
Így a felettesemet, miniszterelnököt, korábbi hozzászólót, stb. tisztelem mint embert, de ez nem jelenti azt, hogy köteles lennék egyetérteni a tetteivel, ha kell, mélységesen elítélem. Tisztelem pl. a meleg embereket, de a „melegségtől” mint olyan, hidegrázást kapok. Tehát külön kezelem magát az embert attól, amit képvisel.

Pan Modry 2014.06.28. 10:36:18

@Boros Detti:

Mar megbocsass, de hogy jonnek ide a melegek???
Mit kepviselnek szerinted a melegek????

Akkor te minden embert elitelsz akinek a parja nem jonne be neked szexualisan???
Szerintem minden ember maganugye hogy kivel jar, ki a parja, a tarsa. Egyszeruen nincs hozza kozom, engem mindig csak a jo nok erdekeltek, sot azok kozul is csak a magas, vekony nok, de nem mondom senkire aki dagadt csajjal jar, hogy nem ertek egyet a tettevel, vagy hidegrazast kapnek attol amit kepvisel (ez nem valaminek a kepviselet amugy sem, hanem ket ember kolcsonos szimpatizalasanak mutualis dontese). Ha egy haverom egy ronda novel jar, vagy esetleg egy masik ferfivel, az egyszeruen olyan dolog ami nem eri el az ingerkuszobomet, es nem is ertem azokat akik egyaltalan ilyennel foglalkoznak, ilyeneken gondolkodnak.

Mert a te gondolatmeneted alapjan azoktol is hidegrazast kellene kapjak akik ronda novel jonnek ossze.

WebZ 2014.06.28. 11:02:18

Nekem tetszett a bejegyzés. Nyilván nem a kriminalisztikai esetekről szólt, de valóban érdemes lenne azokkal is foglalkozni :D

Boros Detti 2014.06.28. 11:20:28

@Pan Modry:

Nem-nem-nem, ez csak egy példa volt, ne forgasd ki, kérlek. Biztos hiba volt a homoszexualitást felhozni példának, mert félreérthető, csak azt akartam kifejezni, hogy nem értek vele egyet, de magát az embert tisztelem. Tehát nem ítélem el sem őt, sem azt, aki „ronda nővel jár”, egyébként más a Te példád a „dagadt, ronda” emberekkel, ezek szubjektív vélemények, a nemi identitás pedig egy objektív valóság. Nem szoktam ítélkezni, simán lehet valakinek ideálja a „dagadt” nő, az én ingerküszöbömet sem éri el. :)

cenzuratroll bosszanto 2014.06.28. 11:27:55

@Boros Detti:

"A nagyobb felelősséggel járó döntéshozatalért értelemszerűen magasabb bér is jár, ezzel nekem semmi problémám."
Szolgalelkűség.

"De a saját mindenkori feletteseimet elvből tisztelem, és erre buzdítok is mindenkit. "
Szolgalelkűség.

Tisztelet a tudásért jár. Aki hülye, annak nem jár,csak azért, mert a nyelvét használta a pozíció elnyeréséhez.

Válaszod ugyanolyan nevetséges, mint az egész blog.

Majd ha a vezetői réteg fel tudja fogni agyilag, hogy a hajára kenheti a titulusát, ha nincs senki aki dolgozzon alatta és megtermelje neki a jólétét, akkor lesz változás, addig csak modern rabszolgatartás van, és ha nem gond nem állok be melléd birkaként bólogatni és tapsikolni a hamis isteneknek.

Ilyen a stílusom, ha nem tetszik, tilts ki, megszokott, ha valakinek megírom a fájdalmas igazságot, ahelyett, hogy birkaként helyeselnék a többi agyatlan rabszolgával együtt.

bigmax 2014.06.28. 12:00:12

@cenzuratroll bosszanto: "Tisztelet a tudásért jár. Aki hülye, annak nem jár,csak azért, mert a nyelvét használta a pozíció elnyeréséhez."
Ezt a mondatod ajánlom Dettinek!
Az igaz ,hogy ebben az országban a fenti mondat utópisztikus de talán mire Detti 40 éves lesz találkozni fog egy értelmes,nagy tudású vezetővel is akit valóban tisztelhet.:D

bigmax 2014.06.28. 12:10:50

Detti !
Ugye szerelmes vagy a nős főnöködbe?
Hiányzik neked a hétvégén ,mert ilyenkor a dagadt felségével és a kölykeivel van és nem veled meetingezik........Bírd ki,mindjárt itt a hétfői kezdés és újra a tied lesz........amíg egy nálad fiatalabbat nem talál.:)

Pan Modry 2014.06.28. 13:05:05

@cenzuratroll bosszanto:

Ezt mondjuk rosszul latod, a piacon a bereket leginkabb a kereslet-kinalat hatarozza meg a piaci racionalitas alapjan mukodo cegeknel. Ha egy betanitott munkas piaci ara mondjuk havi 90-150 ezer HUF, akkor nem racionalis tobbet adni erte. Ha egy jo felsovezeto ara meg 1.500K-4.000K per honap, akkor annyi az ara, ha jot akarsz, akkor meg kell fizetni.

Raadasul ez a tudas tisztelete is relativ, mit ertekelsz tudasnak? Egy ceg szempontjabol csak az a tudas ertekes ami hosszu tavon is torvenyes mukodes mellett a versenytarsaknal jobb profitot eredmenyez, ha valaki nem tudja a tudasat a ceg szolgalataban penzre valtani, akkor az o tudasa a ceg szempontjabol irrelevans.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.28. 13:12:39

"De a saját mindenkori feletteseimet elvből tisztelem, és erre buzdítok is mindenkit."

Tisztelni az embert kell, nem a pozíciót. Ha tiszteletre alkalmatlan, mert mondjuk ő se tisztel másokat és esetleg törvényt is sért, akkor az elmozdítása a feladat vagy ha ez nem megy (mondjuk ő a tulajdonos vagy annak közeli rokona/barátja/szeretője), akkor másik állást kell keresni.

JohnHenry 2014.06.28. 13:24:26

jesszus, ennyi butaságot csak bölcsészektől és született seggnyalóktól hallani.

radix 2014.06.28. 13:43:10

Kedves Detti,

írnál egy pár sorban szerteágazó munkatapasztalataidról?

Már csak azért is, hogy az olvasóidnak legyen esélye a helyén értékelni az írásaidban megjelenő, mélyen megélt életbölcsességet.

01234567 2014.06.28. 16:15:38

JobAngel nem rokonod? :D
Egy fejlett kapitalista országban a béreket társadalmi konszenzus alapján állapítják meg, ez lehet súlyok-ellensúlyok alapján olyan társadalmi szervezetek kontrolljával mint az osztrák szakszervezetek, lehet államilag kontrollálva, irányítva természetesen nem direkt, mint a németeknél relatíve, vagy egyszerűen maga a társadalom jutott el arra az intelligencia szintre, mint a skandináv országokban, hogy minden résztvevője tudja, egy stabil fogyasztói társadalom alapja a minél szélesebb rétegek bevonása a fogyasztásba, a számukra is elérhetővé tett polgári egzisztenciával.
Életem, nálunk feudálkapitalizmus van, ami a vadkapitalizmus egyik legdurvább, zsákutcába vivő, éppen ezért minden fejlettebb országban régen elhalt ága. Ez a kontraszelekción, a felülről vezérelt társadalom minél nagyobb gazdasági és politikai kontrollján, a termelő rétegek gyakorlatilag nulla érdekvédelmén és a társadalom minél nagyobb megosztásán alapul. Kis buta, ettől még lehetnek itt nyugati multik, nyugati mintájú sikeres cégek, az előbbi alkalmazkodik, az utóbbi a kivétel, üdítő, reményt ad, mert az kell a birkáknak :D, meg erősíti a szabályt. Könyörgöm élj még 20 évet, abból szigorúan minimum 10-t egy fejlett országban, és utána folytasd a blogot, addig meg keresd JobAngel társaságát, jól megértitek majd egymást. Szerintem egyforma szériájű biorobotok lehettek.

Boros Detti 2014.06.28. 17:29:44

A hozzászólásokat olvasva az merült fel bennem, hogy vajon ugyanazt értjük-e "tisztelet" alatt. Lehet, hogy fiatal vagyok és naiv, de én a tisztelet szóba eddig nem értettem bele ilyen mellékvágányokat, hogy "talpnyalás", "szolgalelkűség", "szerelem", és még sorolhatnám.

Az előbb rászántam az időt, és google barátunk első 4-5 találatát átolvastam a "tisztelet definíciója" keresésre, ajánlom mindenkinek, nagyon tanulságos, árnyalja a képet. (Volt köztük mindenféle; vallási oldal, gyakori kérdések oldal, egy blogger véleménye...)

01234567 2014.06.28. 18:07:15

@Boros Detti: Mond, Te megértetted egyáltalán a lényeget? A tisztelet kétirányú, ha adsz, kapsz, mint minden az életben. amilyen vagy az emberekkel, ők olyanok veled. Valaki azért tisztelni nem fog mert alkalmazod, vagy mert a neved kint van az ajtón, az a majmolás ha ezért rajong valaki érted.
Egy munkakapcsolatban pedig a tisztelet elsődleges jele a főnöktől, legyen az tulajdonos egyben, a dolgozó felé a tisztes bér. Aztán van sok más, de ez az első. Nem értesz Te semmit. Keress rá a Google-ban: élettapasztalat, megbecsülés kontra tisztelet. Maradok tisztelettel. :D

radix 2014.06.29. 09:11:50

@01234567: Azt kell higgyem, hogy a teljes HR-szakos 'egyetemi képzés' ennek a 15 panelnek az ismételgetéséből áll.
süti beállítások módosítása