Utolsó kommentek

  • kacsa232: @Diktatúrázunk: a hazai ázsiai cégek híresek is arról, hogy szarba se nézik a munkavállalóikat. Be... (2014.07.01. 08:17) Árral szemben
  • kacsa232: @tisztapista: nem csak azért alkusznak meg, mert lakáshitelük van. Egyszerűen félnek az újtól és i... (2014.07.01. 08:12) Árral szemben
  • Diktatúrázunk: Már előttem is írták Fölösleges. Ez nem japán és nem korea. Itt szar se terem neked, ha széthaj... (2014.06.30. 21:08) Árral szemben
  • tisztapista: "Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrá... (2014.06.30. 20:51) Árral szemben
  • schneewittli: A saját becsületességem nem függ másokétól. Számomra ilyen egyszerű. :-) (2014.06.30. 19:59) Becsületbeli ügyek
  • Utolsó 20

Boldoguljunk!

Ha tudással, szakértelemmel, tisztességesen szeretnél sikereket elérni a munkahelyeden, itt a helyed! Mutatom az utat, hogy előléptetéskor Te lehess a főnököd első gondolata.

Árral szemben

2014.06.30. 07:30 | Boros Detti | 7 komment

Címkék: tipp motiváció kitartás szorgalom sikertényező

Árral szemben úszni nagyon nem könnyű. Ha ezt választod, manőverezned kell a többi úszó között, akik kényelmesen felfekszenek a vízre, és hagyják sodortatni magukat az árral. Készülj fel, rengetegen vannak, elveszettnek érezheted magad köztük. Nem feltétlenül szándékosan, de próbálnak lenyomni a víz alá, az ő szemszögükből a törekvésed szánalmas vergődésnek tűnik. Kaphatsz tőlük megvetést vagy pofonokat, lesznek közöttük, akik próbálnak majd meggyőzni, hogy fordulj vissza és tarts velük: jóval kényelmesebb, jóval nagyobb a csapat, és a víz is olyan kellemesen langyos. De Te csak ússz tovább a kitűzött cél felé, ráérsz velük beszélgetni, miután kijutottál a partra. Igaz, hogy ők a túloldalon lesznek, de valahogy majd biztos át tudtok kiabálni egymásnak. Persze, ha végül egyáltalán akartok... (Ők biztosan akarni fognak, a szívük mélyén csodálni fogják az elért eredményeidet és a kitartásodat...)

Ez a kép jut eszembe, amikor a munkahelyi boldogulásra gondolok. A nemzetközi viszonyokra nincs rálátásom (csak sejtésem), de itt, kishazánkban nagyjából ez a helyzet. Mindegy, milyen területen dolgozol, a környezetedben nem nagyon tapasztalhatsz motivációt, biztatást, lelkesedést (tisztelet az üdítő kivételnek, ami azért elvétve itt is akad). Helyette törtetés van vagy fásultság: sodródás a langyos vízben. Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrándulnak az egészből, és ha nincs meg a megfelelő kapcsolati tőkéjük az érvényesüléshez, feladják, próbálnak passzívan ellavírozgatni valahogy a munkára kijelölt hosszú-hosszú (és egyre hosszabb) évtizedeikben.

Amikor a jövődre gondolsz, mit látsz magad előtt? Sikert vagy kudarcot? Tettrekészséget vagy beletörődést? Egy távoli, ködös, hintaszékben üldögélős, mélyeket sóhajtós öregkort? Vagy apró lépések sorozatát, amivel folyamatosan változtatni akarsz, többre, jobbra törekszel?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én hiszek abban, hogy a kezembe tudom venni a sorsomat. Hiszem, hogy lehetek sikeres és boldog úgy is, hogy nem vagyok befolyásos emberek akárkicsodája. Hiszem, hogy mozgathatom én a hajóm kormánylapátját, és hogy rákoppinthatok annak a kezére, aki helyettem akar kormányozni, mondván haladjak csak abba az irányba, amerre a kikötőből elindultam, akkor is, ha már egyértelműen látszik, hogy zátonyra futás lenne a vége.

ship-316557_1280.jpg

A hajó önmagától nem fog velem a megfelelő irányba forogni, a hajó egy nagy monstrum. A munkahely is egy nagy monstrum, ami nem fog lépni az érdekemben. Nem fog a buksimat simogatva kézen fogni és megmutatni, mit tehetek, hogy jobb legyen nekem. Semmit sem fog tenni. Nekem kell rájönnöm, hogyan működik rajta a "kormánylapát".

És ez bizony kőkemény árral szemben úszás. Ha Neked is ez a célod, nem pihengethetsz a többiekkel a langyos vízben. Nem állhatsz be a képmutatók sorába, nem lehetsz látszatmunkás, aki csak a munkaidő végét várja, de érdemi munkát nem végez. Bizonyítanod kell. Ki kell emelkedned a sorból. Nem, nem feltűnősködéssel, nem talpnyalással, nem mások betonba döngölésével. Szabályosan kell kiemelkedned. Gondosan építgetned magad kitartással, szorgalommal. Lehet, hogy évekig fog tartani, de meglesz az eredménye. És közben mindvégig motivált leszel, mert látod a célt magad előtt!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr386435247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.30. 14:55:37

Ahol az árral szembe kell úszni, oda el se szerződj, kedves posztoló. A fölös energiádat meg ne a munkahelyeden lebzselő sok sötétagyú suttyóra pazarold, hanem a családodra meg a hobbidra.

Pan Modry 2014.06.30. 15:31:44

minek arral szemben uszni, ha lehet olyan folyot talalni ahol nem kell arral szemben uszni...

ilyen munkahelyekre felesleges energiat pazarolni, ahol a vezetoseg es a munkatarsak nem kokemeny uzletorientalt profik ott nem erdemes dolgozni.

kacsa232 2014.06.30. 16:51:45

@polyvinyl: hát..azért nem ilyen egyszerű kikerülni az ilyen árral szemben úszós helyeket a mai Magyarországon.
Sajnos sokszor csak akkor jön rá az ember, hogy ilyen széllel szembe hugyozós a szitu, amikor már benne van.

Én ilyenkor udvariasan megvárom, míg lejár az általában határozott időre szóló néhány hónapos szerződésem, és megköszönve az addigi lehetőséget a munkára, csendben odébbállok.
Fölösleges elégedetlenkedni vagy játszani a "meg nem értett zsenit" vagy mártírt, hogy "mindenki hülye, csak én vagyok itt a rendes-szorgalmas ember" stb...

Persze még nem találtam olyan helyet, ahol ne kellene az elképzeléseimmel szembe menni, de még nem adtam fel, hogy találok egyszer egy ilyen munkahelyet is.

tisztapista 2014.06.30. 20:51:52

"Az emberek a kezdeti néhány lelkes munkával töltött év után (ha egyáltalán van olyan évük) kiábrándulnak az egészből, és ha nincs meg a megfelelő kapcsolati tőkéjük az érvényesüléshez, feladják, próbálnak passzívan ellavírozgatni valahogy a munkára kijelölt hosszú-hosszú (és egyre hosszabb) évtizedeikben."

Ezt honnan vetted? Az államigazgatásban és a multicégek langyosvizében úszkálókon kívül rengetegen keresik a kihívást. Vizsont valóban nagyon sokan gyávák váltani, nkább megalkudnak, mert lakáshitelük van...

Diktatúrázunk 2014.06.30. 21:08:40

Már előttem is írták

Fölösleges.
Ez nem japán és nem korea.

Itt szar se terem neked, ha széthajtod magad.

Erre az a nagy múltú koreai cég a minta példa, ahol most napi szinten mondanak fel a magyar emberek, elegük lett, mert a koreai széthajtás( folyamatosan szarhullámmal szemben) és munkamódszerek ellenértékként, megbecsülést nem kapsz a magyar HR semmit vagy nagyon keveset tett, azt is csak szarul.
50%-kal kellene bért emelni és akkor se biztos, hogy ott maradnának az emberek.
Öröm, nézni hogy esik szét a cég, Ha így haladunk jövő márciust se éri meg.

Ne más hajóján legyél evezős..sőt még csak ne is a sajátodon, hanem a saját hajódon hajtsad az evezősöket.

kacsa232 2014.07.01. 08:12:17

@tisztapista: nem csak azért alkusznak meg, mert lakáshitelük van. Egyszerűen félnek az újtól és inkább beállnak a sorba. És akikről most beszélek, nem 40-50 évesek, hanem húszon/harminc egynéhány.

kacsa232 2014.07.01. 08:17:34

@Diktatúrázunk: a hazai ázsiai cégek híresek is arról, hogy szarba se nézik a munkavállalóikat. Behozták a 4 műszakos munkarendjüket,. és attól kezdve nincs vasárnap, csak az esztelen munka havi 90 pár ezerért! Általában 2-3 hónapos munkaszerződésekkel, kölcsönzött munkaerőként.
De szerencsére most már kezd elfogyni az eddig kiapadhatatlan forrásnak gondolt viszonylag jól képzett, intelligens magyar munkavállaló, és szívhatják a fogukat. Most már sok esetben ráfanyalodnak a 2. vonalra, a középfokú végzettséggel nem rendelkezőkre, és a kisebbségre...na innen kezdődik szerintem az ilyen cégek hattyúdala.(hála istennek)
süti beállítások módosítása